Mötesplats
Det kallas Tallgläntan, huset Anders med familj byggde i Kummelnäs strax utanför Stockholm. Från början var det ett sommarstugeområde omgärdat av tallskog, men nu börjar en rad permanenta bostäder dyka upp. Här har familjen valt att behålla skogen runt knutarna vilket ramar in det ståtliga huset som bjuder på flera överraskningar.

Tallgläntan är ett möte mellan nu och då. Utvändigt har villan ett mycket nutida uttryck med svartslammad träpanel och ett tydligt markerat väggparti som ”skär” genom huskonstruktionen. Notera hur liggande fönster och spröjsar bryter av mot panelens och skogens lodräta karaktär.

Invändigt präglas huset av inspiration från förr. Erika uppskattar svensk tradition och ville ta tillvara den känslan både i rum och möblering, bland annat med lantkökskänsla, pärlspont, helglasade spegeldörrar, insats med öppen spis och mycket snickerier. Dessutom en hel storstuga med plats för gästabud.

Bottenvåningen inhyser ett sovrum, vardagsrum, storstuga, bibliotek, hall, kök och groventré samt gäst-wc. På övre plan finns två sovrum, allrum, wc med dusch, förvaring och dessutom ett musikrum för Anders som arbetar som just musiker. Med tanke på dagens strama formspråk som fortfarande präglar många nya hus är Tallgläntan onekligen en spännande kombination av lika delar nytänkande och allmoge.

Fakta:
Kvadrat:
188 m²
Antal rum:
Tre sovrum, allrum, vardagsrum, storstuga, bibliotek, kök och badrum, två wc.
Värmesystem:
Frånluftsvärmepump, golvvärme.
Grund:
Platta på mark med isolering.
Galleri