Synvilla
Hänsynen till ett gammalt stenbrott, noggrant planerade siktlinjer och tanken om två hus i ett resulterade i Ann-Sofie och Fredriks funkisinspirerade och intelligenta hus.

Fasaden med ljusgrå puts och laserad träpanel reser sig ur det gamla stenbrottet. Det höga suterränghuset tycks klättra uppför klippavsatsen och ingreppen i terrängen är små. Känslan av att vara ute trots att man är inne upplevs i den ljusgård som delar byggnaden i två hus – en offentlig och en privat del. Ljusgården med sina högt sittande fönster släpper in ljus även till loft och vind.

Skeppsgolvet börjar i entrén och fortsätter ut mot balkongen där brädorna löper i samma riktning – ut mot havet. Mörka klinkerplattor i hall, badrum och tvättstuga återknyter till platsens historia. Väggarna är vita och golven domineras av ek. Det digitala huset styrs från en central som enkelt kan programmeras om. Med en knapptryckning, eller ett röstkommando, styrs musik, lampor, larm och övrig elektronisk utrustning.

Utsikten hittar man överallt i huset – mot havet i sydväst eller skogen i norr. Bland annat gör det stora fönstret längs badrummets ena vägg vistelsen där till en naturupplevelse.

Fakta:
Kvadrat:
196 m² plus loft
Antal rum:
Sju rum och kök fördelat på tre sovrum, gästrum/kontor, allrum, vardagsrum och hemmabiorum. Därtill ljusgård, två badrum, tvättstuga, klädkammare och kapprum.
Värmesystem:
Frånluftsvärmepump. Golvvärme på båda våningarna.
Grund:
Platta på mark med underliggande isolering.
Galleri