Andrum
Nathalie och Fredriks hus ligger i Trummenäs utanför Karlskrona, med utsikt över åkrar, vatten och golfbana. Invändigt bjuder huset på en närmast andäktig känsla av ljusa, luftiga, öppna ytor.

Trummenäs är så nära skärgårdsmiljö man kan komma på fastlandet. Här löper Karlskronas skärgård in i vikarna där det sedan tidigare har funnits gott om fritidshus, men som nu börjar bebyggas med åretruntbostäder. Dessutom är en av Blekinges finaste golfbanor anlagd utmed strandkanterna.

I den här inspirerande miljön ligger Nathalie och Fredriks hus med nyfunkisutseende, särskilt i fönstersättning och form. Utvändigt möts ögat av liggande träpanel och betongtakplattor. Mot vägen ligger den väderskyddade huvudentrén med uteplats där familjen kan morgonfika när solen är framme.

Inne i huset ville Nathalie och Fredrik ha en ljus, luftig och öppen planlösning som direkt ska möta besökaren. Lösningen blev ett stort kök, matplats, allrum och vardagsrum i kombination. Trots att det är ett och samma rum upplevs ändå de olika delarna som avgränsade, bland annat genom pelare och olika takhöjd. Matplatsen och vardagsrummet har så kallat ryggåstak med synlig nockbalk och generöst med ljusinsläpp genom stora fönster som släpper in den vackra utsikten. Här finns också dörr till uteplatsen på baksidan. Huset har generellt en väldigt varierad fönstersättning med stora glasytor där det passar och mindre, högt placerade fönster som vetter mot grannarna för minskad insyn, men ändå släpper in ljus. I den privata delen var ett önskemål att bygga ett stort badrum med plats för spabadkar, samt att inte placera några garderober i sovrummen. Istället byggdes en stor klädkammare för hela familjen som ligger i praktisk anslutning till tvättstugan. Intill Nathalies och Fredriks sovrum gjordes även plats för ett mindre kontorsutrymme som avgränsats med en vägg av glasbetong för att släppa in ljus i den bakomliggande hallen.

Som helhet är det ett hus där all yta utnyttjats maximalt och där alla funktioner har sin plats samtidigt som det finns en stor gemensam yta för umgänge med vänner och familj.

Fakta:
Kvadrat:
149 m²
Antal rum:
tre sovrum, stort badrum, gästtoalett med dusch, tvätt med klädkammare, kök/matplats/vardagsrum/allrum i öppen planlösning.
Värmesystem:
vvattenburen golvvärme med värmepump, från/tilluftsventilation.
Grund:
platta på mark med isolering.
Galleri